ÇÜMERLAB bünyesinde bulunan Dr.Saygıdeğer Lab ekibi Covid-19 hastalığı sürecinde kanser hücrelerinin metastaza eğiliminin arttığını gösterdi

Araştırmanın ön deneylerinde Covid-19 hastalarından alınan serum örnekleri kanser hücrelerine verildiğinde hem morfolojik hem de genetik olarak metastaza neden olan Epitelial-mezenkimal geçiş özellikleri gösterdiği görüldü. Akciğer, karaciğer, meme ve kolon kanseri hücreleri ile yapılan deneylerde birbirine benzer sonuçların alındığı, hücrelerin hareket hızının normal seruma göre iki kat arttığı görüldü.

Laboratuvar ekibi aynı zamanda D Vitamini, C vitamini, Çinko ve Propolis gibi Covid-19’dan koruyuculuğu öne sürülen vitamin ve minerallerin de biyolojik etkinliğini solunum yolu epiteli hücreleri üzerine yaptıkları deneylerle incelemeye devam ediyor.

Laboratuvar kurucu ve sorumlusu Ç.Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Dr. Yasemin Saygıdeğer, ÇÜMERLAB’da kurmuş oldukları laboratuvar sayesinde hem Tıpta Uzmanlık, hem de Fen ve Sağlık Bilimlerindeki yüksek lisans ve doktora öğrencilerine Translasyonel Tıp perspektifi ile projeler yaptırdıklarını ve bunun sonucu olarak önümüzdeki yıllarda üniversitenin araştırma potansiyelinde büyük bir atak beklediklerini belirtti.